Koliformní bakterie ve studni

28.11.2015 15:15

Voda a vodní klima patří mezi přirozené místa výskytu mnoha mikroorganismů, z nichž bakterie patří mezi nejpočetnější skupinu. Výskyt koliformních bakterií ve studni je velmi častý problém. Jedná se především o studny nacházející se blízko polí nebo neuzavřených septiků. Tyto bakterie však můžeme najít i v upravené městské pitné vodě. Nejčastěji najdeme ve vodě bakterie typu Legionella a již zmíněné koliformní bakterie. Odstranění těchto mikroorganismů z vody je poměrně jednoduché. Ve většině případů se provádí přidáním či periodickým dávkováním vhodných dezinfekčních prostředků do zdroje pitné vody (studna, vrt). Je ale možné použít i speciální filtraci, kterou najdete v nabídce naší společnosti, případně obě možnosti dohromady. Pokud máte jakýkoliv problém s Vaší vodou, ať už se jedná o nadlimitní přítomnost železa či manganu v pitné vodě, naše profesionální technika a filtry vyčistí Vaši vodu tak, aby byla vhodná i pro kojence.

Odstranění železa z pitné vody

Železo je součástí lidského organismu. Sám o sobě je železo v pitné vodě pro člověka neškodné. Ionty železa se ale i přesto musí z pitné vody odstraňovat. Smyslové vlastnosti vody s přítomným železem na ni působí velmi negativně. Ovlivňují její chuť, vůni i barvu, která mívá červenější nádech. Odstranění železa z pitné vody je při úpravě vody vždy prováděným krokem, protože jinak hrozí riziko hygienických a technologických závad. To samé platí i pro mangan a sloučeniny manganu. V pitné vodě opět tento prvek není pro zdraví člověka a živočichů škodlivý, ale i tak je z ní odbouráván. Do vody se železo i mangan dostávají z hornin, které jsou obsaženy v půdě, kterou voda protéká. Typický projev manganu ve vodě jsou mastné skvrny na povrchu, černá voda nebo černé usazeniny. Projevy železa jsou rezavá voda, červený povlak a hlavně železitá chuť vody. Pokud se některý ze zmíněných projevů objevil u Vaší vody, neváhejte nás kontaktovat pro nezávaznou nabídku prostředků pro úpravy Vaší vody na míru.

Odstranění chlóru z pitné vody

Kromě koliformních bakterií ve studni, které jsou prvním signálem fekálního znečištění Vaší pitné vody se při jejich odstranění může stát, že voda bude dezinfikována natolik, že se stane nepitnou. To především z důvodu vysokého obsahu chlóru, který naruší její lahodně čistou chuť. Zapáchající voda po chlóru se dá rovněž pročistit pomocí filtrů pro odstranění chlóru z pitné vody. Mezní hodnota obsahu volného chlóru v pitné vodě je stanovena na max. 0,3 mg/l. Do tohoto nehrozí lidem žádné přímé zdravotní riziko. Je však možná pachuť vody a podráždění pokožky. Chlór se ve vodě používá jako důležitý dezinfekční prostředek, který ničí nebezpečné bakterie. Případný filtr na odstranění chlóru je vhodné instalovat těsně před vodovodní kohoutek. kontaktujte naše specialisty pro úpravu vody ještě dnes a nechte si zpracovat rozbor Vaší vody pro nastavení optimální úpravy. Naše firma je tu pro Vás!