Obnova památek Plzně a Rokycan

25.09.2015 10:42

O spolku Vršíček

Památek v naší republice je nespočet. Bohužel na většině z nich se podepsaly střípky času a roky neudržování.  Ty menší dokonce upadly někdy až v zapomnění a jejich obnova už není možná. Spolek Vršíček se specializuje na záchranu památek, které tzv. „nikdo nechce“, především na  památky Rokycan  a Plzně. Jedná se zejména o kostelíky, kapličky, sochy, schody, Boží muka a mnoho dalších staveb.  Jejich úsilí je úctyhodné. Snaha o obnovu památek není jednoduchá. Obnáší mnohá úskalí v podobě získávání grantů, dotací, sponzorů. Ale pokud se vše podaří, výsledek vždy stojí za to. Od svého vzniku roku 1991 se jim podařilo obnovit a zachránit mnohé stavby, např. známý kostelík U Ježíška v Plzni, barokní kapličku Na Pátku v Rokycanech, sochu sv. Jana Nepomuckého v Rokycanech. Jak už samotný název sdružení „Vršíček“ napovídá, má spolek pro památky své kořeny právě u Rokycan, kde se snaží o opravu schodů přístupové cesty na poutní místo, ke kostelíku Navštívení Panny Marie. V čele sdružení stojí známý plzeňský architekt Ing. arch. Jan Soukup.  Hnacím motorem a obdivuhodnou pílí byl do skonání jeho zakladatel, zemědělec Karel Jíša z Mirošova.

Také kolem nějaké takové památky chodíte a říkáte si, jaká je to škoda, že ji majitel neopraví? Stavební sloh dávných dob je pozoruhodný, a proto by měl být i zachován pro další generace. Dobám, kdy nevládly stroje, ale pouze lidské ruce a odhodlanost něco dokázat, se můžeme obdivovat.

Spolek se navíc zabývá i další záslužnou činností. Tou je informování veřejnosti, pořádání přednášek, koncertů i výletů za památkami kraje.

Pomocná ruka

Pokud můžete nějak pomoci nebo se chcete i vy podílet na záchraně památek u Plzně, určitě spolek kontaktujte. Už kvůli našim předkům, kteří se o významná díla zasloužili, stojí za to o památky pečovat. A spolku Vršíček patří velký dík za to, že pečuje o náš kraj a dělá ho krásnějším.