Spolek pro obnovu památek

25.09.2015 21:50

Dovolte nám představit sdružení Vršíček. Spolek podobně smýšlejících a cítících lidí, kterým není lhostejný osud okolních historických památek. Sdružení se snaží o obnovu památek, k nimž se nikdo nehlásí a které by již za nedlouho zcela zůstaly ležet v troskách nebo zmizely z povrchu zemského navždy. Sdružení Vršíček se věnuje památkám v Plzni, v Rokycanech a blízkém okolí.

Památky v novém

Spolek již dokončil svou úctyhodnou práci na 10 ti památkách a na dalších pracuje. Jedná se například o barokní kašnu na náměstí v Rokycanech, barokní sochu sv. Jana Nepomuckého, která stála na mostě přes řeku Klabavu, kapli na návsi v Litohlavech, kostel sv. Mikuláše v Plzni, Fitzovu kašnu - pumpu v Rokycanech a další. Za zmínku stojí i zrekonstruované terénní schody na přístupové cestě na památku Vršíček.

Neméně důležitou součástí jejich práce je snaha dostat do povědomí historickou hodnotu památečních míst a staveb. Sdružení pořádá různé přednášky, koncerty a vlastivědné výlety. Na jejich akcích je srdečně vítána široká veřejnost od menších po ty nejstarší. Členové věří, že je důležité, aby si lidé uvědomili, že mají ve svém okolí místa a stavení, jejichž hodnota je historicky velmi vysoká a stojí za to, tato místa zachránit i pro další generace. I díky této práci spolek úspěšně zachránil již několik památek.

Záslužná činnost sdružení

Sdružení Vršíček zasluhuje náš obdiv pro jeho neúnavnou snahu zrekonstruovat i ty nejrozpadlejší pozůstalosti předků. Je to běh na dlouhou trať a jen vytrvalá práce všech členů může dát památkám novou tvář a zachrání je pro naše děti, vnoučata a spoustu dalších generací.