Tvrdá voda

02.12.2015 19:40

Rádi bychom Vám představili takovou menší záškodnickou látku, která nese název tvrdá voda. Jedná se o vodu s vysokým obsahem minerálů. Nejčastěji to jsou ionty vápníku a hořčíku. Tvrdost vody se také určuje jako množství uhličitanu vápenatého rozpuštěného ve vodě. Díky vysokému obsahu minerálů je tato voda škodlivá jak pro spotřebiče, tak pro zdraví. Spotřebiče trpí v podobě vodního kamene, což může velmi snížit výkonnost onoho spotřebiče. Vodní kámen je viditelný jako nehezký povlak na varné spirále ve varné konvici. Nejen, že kazí vizáž tohoto produktu, ona ho také poškozuje – zanáší topné těleso v pračce, myčce nebo bojleru. Tvrdá a měkká voda se dá jednoduše změřit. Velice přesné výsledky dostanete s testy v podobě papírků, který ponoříte do vody a po chvilce na barevné škále uvidíte, jak tvrdou vodu máte.

Tvrdá voda a zdraví

I když se tvrdá voda jeví jako spíše záškodník u domácích spotřebičů, může Vám také pěkně rozházet zdraví. Nebude to, naštěstí, nic závažného, ale pro některé lidi by to mohl být trochu větší problém. Tvrdá voda totiž způsobuje vysoušení kůže. Obzvláště v zimě, kdy jsou mrazy, může být vysoušení kůže závažnější problém, než obvykle. V extrémních případech se doporučuje vyhledat pomoc odborníka. U běžných případů stačí na poškozené místo nanést obyčejnou mast. Ovšem i v létě může přijít riziko. Taková tvrdá voda v bazénu může být celkem zrádná. Ještě, když je přítomný chlor, může u choulostivějších lidí vyvolat vyrážku, která se může rozšiřovat. Je třeba se mít na pozoru a pravidelně provádět kontrolu, jelikož tvrdá voda a zdraví nejsou zrovna synonyma.

Tvrdá voda ze studny

Dnes už není tak běžný problém, jako býval dřív, ale i tak je v naší republice stále vysoký počet obyvatel, kteří aktivně využívají studnu. Tvrdá voda ze studny je způsobená zvýšeným počtem minerálů a to není pro tělo to pravé ořechové. Dále vysoké množství uhličitanu vápenatého Vám způsobuje pomalejší činnost orgánů, jinými slovy, jsou unavené, jelikož jim minerály berou energii na normální chod. Z těchto výše vypsaných důvodů doporučujeme, aby se kontrola tvrdosti vody dělala pravidelně.